"Riverbed" på Louisiana

Jeg er taget på udflugt i udstillingen "Riverbed" på Louisiana - Museum of Modern Art og går nu langs et rislende vandløb, der snor sig gennem et gråt stenlandskab. Da jeg er praktisk anlagt, har jeg selvfølgelig iført mig vandtætte støvler med rågummisål til turen. Det er i sig selv ret bemærkelsesværdigt, at jeg hjemmefra har overvejet hvilke sko, jeg skulle tage på til min museumstur. Dette er dog tilfældet med Olafur Eliassons stedsspecifikke installation "Riverbed" på Louisiana, som det kun er muligt at opleve i perioden 20. august 2014 til 11. januar 2015.

Installationen i museets sydfløj består af 180 ton grålige islandske sten, der givetvis er fragtet hertil i container med skib. Stenene skal dog ikke retur til Island igen, når udstillingen er slut. Og installationen skal heller ikke videre til et andet museum eller en mere permanent lokation. Når udstillingen slutter, så er stenene atter sten og vil givetvis blive brugt til motorvejsbelægning.  

Det knaser under fødderne, når man bevæger sig omkring i installationen. Det gør det også, når alle andre bevæger sig omkring. Det giver kunstværket en signifikant lydside. Vandløbet risler jo også kontinuerligt. Men på grund af al den traven omkring, så bliver der jo også flyttet rundt på stenene. I løbet af udstillingsperioden vil der opstå stier og fordybninger i landskabet på grund af publikums aktive interageren. Det er altså et kunstværk, der konstant forandrer sig. På mere end en måde. Jeg kan selvfølgelig ikke lade være med at samle en sten op. Først én sten, som jeg ganske let lader falde til jorden igen, mens jeg kigger mig omkring. Derefter endnu en sten, som jeg sender i en blød bue en meter væk. Den næste sten sender jeg direkte i vandløbet og kommer derfor til at tænke på, om vandløbet mon stopper til, hvis alle nu gør som jeg.

- Er der nogen, der laver dæmninger?
- Dagligt
- Seriøst?
- Ja, vi skal hver dag tjekke vandløbet for dæmninger, så vandet ikke løber ved siden af den underliggende belægning. Det går jo ikke, at vandet løber ned i fundamentet!

Der er altså alligevel grænser for den kreative udfoldelse i udstillingen. Vandløbets rute gennem rummene er fastlagt.

Turen mod toppen af bakken udfordrer faktisk både motorik og balance, og et par gange skrider jeg da også i rullestenene. Må midtvejskonkludere, at udstillingen nok ikke er egnet for gangbesværede. Der er heller ingen stole eller bænke i udstillingen, men til gengæld kan man jo sætte sig overalt i landskabet, hvis man skulle få brug for et hvil.

Ved det højeste punkt i udstillingen stabler folk dog sten, som på en anden vandretur i vildmarken. Dyr kan ikke stable, så stablede sten er et sikkert tegn på, at her har der været mennesker. Går ud fra, at der på Louisiana ikke har været andet end mennesker. Måske en enkelt edderkop har fundet vej ind i bygningen, men der er ihvertfald ikke nogen fisk i vandløbet. Ej heller fugle under lamperne i loftet.

Der ryger en sten i lommen. 

Find flere oplysninger, videoer og foto fra udstillingen på Louisiana via nedenstående link til museets egen hjemmeside.