Om mig

Helene Lykke Evers

Kunsthistoriker og kunsthistorier

Jeg er mag.art. i kunsthistorie med speciale i religiøs kunst og holder foredrag i hele landet, underviser på Folkeuniversitetet og er desuden tilknyttet Davids Samling som freelance formidler.

Jeg har holdt foredrag for blandt andre ARoS - Aarhus Kunstmuseum, Det Danske Institut i Damaskus, Tuskær Kulturcenter, Nørre G, Dragør Bibliotek, Hovedbiblioteket i Nykøbing Falster, Koldinghus, Brandts13, Esbjerg Kunstmuseum, Trapholt, Sorø Kunstmuseum, Glasmuseet i Ebeltoft, Københavns Rådhus, Nærum Kirke og senest OK-klubben i Sorgenfri.

Jeg har tilrettelagt omvisninger på ARoS - Aarhus Kunstmuseum, Horsens Kunstmuseum, Randers Kunstmuseum, Nivaagaards Malerisamling, Det Arkæologiske Museum i Kairo, Sankt Katharina klosteret på Sinai, Koldkrigsmuseum Stevnsfort, Christiansborg Slot, Kongernes Lapidarium, Eremitageslottet, Radio24syv og Davids Samling.

Mosaik fra Agios Demetrios, Thessaloniki, Grækenland

Byzantinsk kunst og arkitektur

Mit primære interessefelt under uddannelsen på universitetet i Aarhus var byzantinsk kunst og arkitektur, hvorfor jeg vælger at tage en del af uddannelsen ved Aristotle University of Thessaloniki i Grækenland, da jeg her har mulighed for at studere byzantinsk kunst og arkitektur på allernærmeste hold. Byen er kendt for sine mange velbevarede byzantinske kirker, der er rigt udsmykkede med de mest fantastiske mosaikker. På UNESCOs verdenskulturarvsliste er der optaget intet mindre end 13 byzantinske kirker og 2 byzantinske monumenter, der alle er beliggende i Thessaloniki. Af samme grund er byens byzantinske museum et af de bedste af sin art på verdensplan.

 

 

Foto: Wikimedia Commons/Agios Demetrios kirken, Thessaloniki

Umayyade moskeen i Damaskus. Foto: Helene Lykke Evers

Islamisk kunst og arkitektur

Da jeg efter 5 års studier af byzantinsk kunst og arkitektur skulle vælge et emne til mit speciale, valgte jeg at skrive om islamisk billedbrug. Jeg rejste i den forbindelse til Damaskus i Syrien og boede en kort periode på Det Danske Institut. Under opholdet affotograferede jeg minutiøst mosaikkerne i den fredfyldte gård i Umayyade moskeen. Den er et af hovedværkerne i mit speciale, der bærer titlen "Det tidlige islam - en anikonisk billedkultur". Specialet kritiserer den vestlige kulturs traditionelt set negative omtale af islamisk billedbrug og bidrager med et positivt syn på den islamiske kulturs nuancerede brug af forskellige typer af billeder. Specialet blev anerkendt som ny forskning af min vejleder, lektor Hans Henrik Lohfert Jørgensen fra Aarhus Universitet og min censor, lektor Jens Fleischer fra Københavns Universitet.

Foto: Helene Lykke Evers, Ummayade moskeen i Damaskus, 2007

Ikon af Kristus Pantokrator fra Sankt Katharina klostret på Sinai

Ud og hjem igen

Efter endt uddannelse fik jeg arbejde som akademisk rejseleder for Atlantis Rejser, hvor jeg fik mulighed for ikke blot at se de berømte mumieportrætter fra Fayum på det imponerende store arkæologiske museum i Kairo men også at aflægge det forunderlige Sankt Katharina kloster på Sinai-halvøen adskillige besøg. Klosteret huser en enestående samling af ikoner, hvoraf flere stammer fra før den ikonoklastiske strid.

Hjemme igen fik jeg arbejde som freelance formidler med speciale i islamisk billedbrug på Davids Samling i København. Museet rummer foruden den store islamiske samling også samlinger af europæisk og dansk kunst.

I løbet af min karriere har jeg arbejdet som freelance formidler og inspektør på flere forskellige museer, hvorfor jeg kender samlingerne på ARoS - Aarhus Kunstmuseum, Randers Kunstmuseum, Horsens Kunstmuseum, Nivaagaards Malerisamling og Christansborg Slot særdeles godt.

På snarligt gensyn!


Helene Lykke Evers

Foto: Wikimedia Commons/Sankt Katharina klosteret