Den aktuelle kunstscene forår 2023

Her på siden finder du links til museer, kunstnere, artikler, film og podcasts, der er knyttet til aktuelle kunstudstillinger i foråret 2023.

Foto: Carl Bloch, Fra et romersk osteria, 1866, SMK

Læs mere

Kunstværker i kontekst

Her på siden finder du links til kunstnere, museer, artikler, film og podcasts, der er knyttet til kunst, der er udstillet i museernes permanente samlinger.

Foto: Bertha Wegmann (1846-1926), Den svenske malerinde Jeanna Bauck, 1887, Den Hirchsprungske Samling

Læs mere

Den aktuelle kunstscene efterår 2022

Her på siden finder du links til museer, kunstnere, artikler, film og podcasts, der er knyttet til aktuelle kunstudstillinger i efteråret 2022.

Maleriet af Pieter Claesz med titlen 'Opstilling med skinke' fra 1625 er med på udstillingen MAD MAD MAD på Gl. Holtegaard.

Læs mere

Kunstens historie – kvinder i kunsten

I disse år har museer og gallerier stor fokus på at vise soloudstillinger med kvindelige kunstnere eller temaudstillinger, hvor kvinder er i centrum. Find links og litteratur om kvindernes kunsthistorie og inspiration til at læse mere om nogle af de mange kvindelige kunstnere, der gennem de seneste 150 år har brændt for at skabe kunstværker, der kunne gå over i historien på lige fod med deres mandlige kolleger.

Foto: Bertha Wegmann (1846-1926), Interiør med markbuket, kunstnerens malerkasse, palet og en halvt røget cerut, ca. 1882, Den Hirschsprungske Samling

Læs mere

Rejsen til det byzantinske Grækenland

I september 2022 deltog jeg i en kulturrejse til Grækenland, hvor vi besøgte en lang række byzantinske kirker og klostre. På siden deler jeg billeder fra rejsen og relevante links og litteratur for nysgerrige byzantinister.

Læs mere

Udsigt fra Akropolis, Athen

3. april 2018

I skyggen af Akropolis...

Athen er ikke bare Akropolis, arkæologi og antikke monumenter. I skyggen af Akropolis ligger talrige kirker med byzantinske rødder, og de fleste af dem er stadig i brug i modsætning til antikkens ruiner, hvor æstetiske de end måtte være i deres ruinerede tilstand, der for undertegnede ikke vækker meget andet end fantasifulde forestillinger om fortidens storhed inkluderende kykloper, riddere, prinsesser og udfordrende drager.

Læs mere

Anna Dimitriou, streetartist

5. februar 2018

En gadekunstner i Athen

Anna Dimitriou er en græsk collagekunstner, der lige dele joker og drømmer om den store berømmelse på den internationale kunstscene. Det er mit umiddelbare indtryk, at det er en af grundene til, hun også arbejder som gadekunstner. Jeg er taget med hende og hendes "lille" hjælper på job i Athens gader uden at skænke det en tanke, at gadekunst faktisk er ulovligt at udføre.

Læs mere

The lady with the basket hat, Anna Dimitriou, Athen

4. februar 2018

"The lady with the basket hat"

I Athen vandrer jeg byens gader tynde og studerer ikke bare kirker, ikoner og museer, men også den graffiti og gadekunst, som jeg vilkårligt møder på min vej. På den nordlige side af Akropolis i det område af byen, der hedder Anafiotika, finder jeg en dag et meget poetisk stykke gadekunst, som på mere end én måde adskiller sig fra normen.

Læs mere

Agia Aikaterini, Athen

17. januar 2018

Byzantinske kirker i Athen

De fleste forbinder Athen med Akropolis, arkæologi og antikke monumenter. Men byen rummer også en stor kulturskat af kirker med byzantinske rødder. I det følgende indlæg besøger jeg fem af disse kirker og påpeger nogle af de ting, som jeg mener, det er værd at bemærke på en vandring i det byzantinske Athen.

Læs mere

Streetart, Athen

9. januar 2018

Ikoner og #streetart

For en umiddelbar betragtning har ikoner og gadekunst intet med hinanden at gøre. Ikonerne hører hjemme i kirken, mens gadekunsten lever sit liv i det offentlige rum. Der er simpelthen tale om to vidt forskellige traditioner og kulturer, og forskellene er talrige. Men der er nu bare noget ved gadekunsten her i Athen, der er anderledes end det, jeg kender fra Nørrebronx i København. Noget, der måske kunne have berøring med ikonkunsten.

Læs mere

Kyklademuseet i Athen, interiør

4. januar 2018

Fremragende visuel formidling

Jeg har flere yndlingsmuseer i Athen, og ét af dem er Museum of Cycladic Art. Det er oplagt at være fascineret af de flere tusind år gamle kykladiske figurer, der er så karakteristiske i formen. Men noget andet er formidlingen af dem. Og det er museets gennemgående fokus på visuel formidling, der begejstrer mig. Her er det ikke primært et spørgsmål om at jagte skilte, numre og tekster. Til gengæld skal du bruge dine øjne, hænder og rumlige sans, når du går på opdagelse i den permanente samling.

Læs mere

Vindue med ikoner

28. december 2017

Er ikonet altid et helligt billede?

Jeg er i Athen, hvor jeg ser ikoner over alt. Der er selvsagt ikoner i kirkerne, men der er også ikoner i de mange souvenirbutikker i Plaka, såvel som på flere af byens museer, hvilket får mig til at tænke over, om et ikon altid er et helligt billede? Eller afhænger dets hellighed af konteksten?

Læs mere

Gipsfigurer af ortodokse præster

12. december 2017

Ikon og liturgi i den ortodokse kirke

I et vindue i en af de mange souveniershops i Plaka står der nogle små bemalede gipsfigurer, der har form og farve som ortodokse præster. Nogle spiller pool, mens andre udfører kirkelige handlinger. Jeg forelsker mig straks i en bestemt figur, som jeg bare må have med hjem.

Læs mere

Agia Dynamis, Athen

7. december 2017

"Hellig kvindelig styrke" centralt i Athen

Nær Syntagma pladsen centralt i Athen ligger en ret bemærkelsesværdig lille kirke ved navn Agia Dynamis, hvilket oversat til let spiseligt dansk betyder noget i retning af 'hellig kvindelig styrke'. Den er absolut et besøg værd. Især hvis du er gravid eller planlægger at blive det.

Læs mere

Mosaik i Nea Moní klosteret

13. maj 2015

Kejserlig mosaikkunst

Nea Moní klosteret på den græske ø Chios er især kendt for sine fantastiske mosaikker, der i mere end én forstand er kejserlig mosaikkunst. 

Læs mere

Nea Moni, Chios, Grækenland

13. maj 2015

Ikonen i myrtetræet

Historien bag opførelsen af Nea Moni klosteret er skåret som et klassisk eventyr. Den inkluderer tre munke, et mirakel, en smuk kejserinde og en ulykkelig forelsket ung mand ved navn Konstantin Monomachos, der er blevet forvist fra Konstantinopel. Men historien ender godt. 

Læs mere

Nea Moni, Chios, Grækenland

13. maj 2015

Nonnen og den emsige munk

På den græske ø Chíos nær Tyrkiets kyst ligger Nea Moní klosteret. Det er kendt for sine fantastiske mosaikker, der stammer fra klosterets opførelse i midten af 1000-tallet. Et besøg i maj måned 2015 indbragte små 400 fotos og et par mindeværdige oplevelser.

Læs mere

Foto: Helene Lykke Evers.