Kunstens historie – kvinder i kunsten

Bertha Wegmann: 'Opstilling med markbuket og kunstnerens palet', (1880’erne). Den Hirschsprungske Samling.

I efteråret 2022 afholdt jeg en forelæsningsrække ved FOF i København, der bar titlen "Kunstens historie - kvinder i kunsten". Det var egentlig udstillingen om Bertha Wegmann på Den Hirschsprungske Samling tidligere på året, der havde vakt min interesse for at undersøge de kvindelige danske kunstneres historie gennem de seneste 150 år, og rækken sluttede med en omvisning på SMK med fokus på de udstillede kvindelige kunstnere. Det var især en øjenåbning at gå på jagt i salene på SMK efter kvindelige kunstnere. Der var langt at gå fra værk til værk, indtil vi nåede frem til 1980erne.

For mit vedkommende er interessen for de kvindelige kunstnere og deres kunst kun lige begyndt. Jeg vil derfor løbende opdatere denne side med links til artikler, udstillinger, udsendelser og podcasts, der formidler kvindernes kunsthistorie. Det er mit ønske, at jeg med dette bidrag kan være med til at udbrede kendskabet til de kvindelige kunstnere, så de forbliver en aktiv del af vores fælles kulturarv.

Senest opdateret 22. november 2022

Litteratur

Dam Christensen, Hans. 2014. “Med kønnet på museum. Skævhed i museernes indkøbspolitik.” In 100 års øjeblikke. Kvindelige Kunstneres Samfund, edited by Charlotte Glahn and Nina Marie Poulsen, 258–377. Copenhagen: Forlaget Saxo

Nochlin, Linda. 1971. “Why Have There Been No Great Women Artists?.” Artnews 69: 22–39.

Pohl, Eva. 2021. Gennembrud: Kvinder i dansk kunst fra 1600-tallet til i dag, Strandberg Publishing

Bøndergaard, Jette Tofte. 2017. I respektfuld erindring

Bøndergaard, Jette Tofte. 2021. Når kunstneren er en kvinde …